söndag 24 oktober 2010

Community - Kortspel II

Näst på tur har vi Doris som från frukostrummet i Rio berättar om hur man spelar Plump!


Plump.
3-5 deltagare.
Spelet går ut på att man delar ut kort varpå alla deltagarna ska förutspå hur många stick de tror att de kommer att ta. Summan av sticken man tror man kommer ta per giv får inte gå jämt upp med antalet kort som delas ut.

Vid första given ges tio kort, därefter nio osv ner till 1 kort. 1-kortsgiven gör man sedan om antalet gånger som det är spelare för att det ska bli så rättvist som möjligt. Därefter går man upp till sista given vilken också är 10 kort.

Den som har förutspått att ta flest stick börjar att lägga ut ett kort (är det flera med samma antal börjar den som sitter närmast efter givaren). Man spelar efter färg och storlek och man får bara saka om man saknar den färg som ligger på bordet.

Vid omgångarna då man bara har ett kort spelas det inte ut på bordet. Man sätter det mot pannan (se instruktionsfilm nedan) och utefter att man endast ser vad sina motspelare har för kort får alla spelare förutspå om de kommer att ta ett stick eller ej.

Lyckas man ta det antal stick som man förutspådde får man poäng; 0 stick ger 10, 1 stick 11, 2 stick 12 osv. Misslyckas man får man inget; dvs en * plump.

Vissa spelvarianter ger annan poängsättning, ex att man får mycket mer om man tar alla sticken. Vidare finns en regel om att man bara får ta 0 stick 3 gånger i rad.

När man spelat alla givar och räknar ihop resultatet vinner den som har flest poäng!