onsdag 2 mars 2016

Modifierat recept

Resan till Afrika 2003/2004 som resulterade i boken Backpackercharter till vattenhålet - ett äventyr med Rosa Bussarna har följande baksidestext:

Recept på en backpackercharter: Ta en gammal Scaniabuss som saknar toalett och A/C. Måla den rosa, bygg om inuti och skeppa iväg den till Afrika. Tillsätt människor, lite alkohol & för mycket packning. Krydda med känslor och intriger. Stoppa in allt i 40 graders värme tillsammans med vilda djur. Boken finns som storpocket och E-bok.

Nu har det gått mer än 10 år sedan boken skrevs. Har något hänt på resefronten, är receptet på en backpackercharter modifierat?


  • En gammal Scaniabuss - De är nyare nu, från 2006 eller något sådant. 
  • Utan toalett och AC - det stämmer fortfarande. Tack och lov. Vem vill ansvara för att tömma toaletten? Det finns ju toaletter och duschar på alla campingar och kisspauser längs vägen funderar fortfarande.
  • Måla den rosa och bygg om den inuti - jajamensan. Fortfarande rosa och fortfarande ombyggda så att de är trevliga att resa i. Resenärerna sitter fortfarande i säten om fyra och fyra med bord mellan. Det finns sängplatser på madrasser, både på taket och inne i bussen.
  • Människor, alkohol och packning - samma sak där. Resenärerna är mellan 7 och 80 år fast de flesta mellan 20-50 år. Hur mycket alkohol och packning som medföljer är individuellt. Däremot delar grupperna fortfarande glädjen över att gemensamt uppleva nya saker och platser.
  • Känslor och intriger - jupp. Samma sak där. Numera finns det däremot wifi på de flesta ställen, det går att ladda prylar inne i bussen när den kör och många delar sina upplevelser i sociala medier.
  • 40 graders värme - temperaturen går ju upp och ner, det gjorde den ju även på vår resa. 40 grader var väl det varmaste, men det kunde även krypa neråt, framförallt på hög höjd. 
  • Vilda djur - som alltid. Har man tur får man ta del av det fantastiska djurlivet i Afrika. Verkligen en höjdpunkt för många.
Receptet på en lyckad resa verkar bestå. Om man bara vågar ge upp sin egen komfortzon lite så finns det en hel värld av spännande äventyr att ta del av. 

Om du är nyfiken på resan, eller boken, spana in följande länkar: